Біологічні особливості клубники
Вирощування суниці дедалі більше
стає комерційно вигідним. Якщо раніше період масового збирання ягід в
Україні припадав на початок травня — середину червня, то тепер він
розширився: від початку квітня до кінця червня. Цей період буде
подовжуватись і далі, особливо у бік осінніх зборів. Справді,
пластичність культури дозволяє збільшити не тільки тривалість
вирощування, а й період рентабельного збирання ягід. Ключем до такого
ведення справи є знання біологічних особливостей культури. І якщо
хімічний захист розуміється як стала система заходів із своїми
рекомендаціями і правилами (про які ми дізнаємося від фірм), то
особливості біології культури, на жаль, мало досліджені і не завжди
відомі ягідникам.
Квітки
Квітки двостатеві, що забезпечує
добре зав'язування плодів, але доопилення комахами значно підвищує
врожайність і якість ягід. Цвітіння починається приблизно через місяць
після початку вегетації і у неремонтантних сортів триває протягом 20—25
днів. Період цвітіння однієї квітки — 4—7 днів. Першою розцвітає квітка
першого порядку розгалуження, потім дві квітки другого, чотири третього й
вісім квіток четвертого порядків. Ягоди дозрівають у тій самій
послідовності, що обумовлює 3—7-разове збирання врожаю.
Вуса
Найбільшу кількість вусів і
дочірніхрозеток утворять дво-, трирічні рослини. Здатність утворювати
вуса й розетки — сортова ознака. Сорти короткого дня звичайно дають
багато вусів, а ремонтантні й нейтрального дня утворюють їх дуже мало.
Коренева система
Важливим моментом для виробника є
розвиток кореневої системи, яка формується хвилеподібно. Найактивніше
коріння росте навесні. Цей процес починається за прогрівання ґрунту до 2
°С у шарі до ЗО см, а при підвищенні температури до 9— 10 °С стає
активним. Перша хвиля активного росту коріння триває до початку
дозрівання ягід, а в період плодоношення ріст практично припиняється.
Друга хвиля активного росту настає після плодоношення, але триває
недовго, тому що підвищення температури ґрунту понад 20 °С і літній
дефіцит вологи створюють несприятливі умови для розвитку кореневої
системи. Восени, після зниження температури ґрунту до 20°С і більше,
починається третя хвиля росту що триває до замерзання ґрунту. Якщо
забезпечити оптимальні умови для рослини (мульчування ґрунту,
охолоджувальні поливи), то коренева система буде розвиватися безупинно й
літня хвиля її росту зіллється з осінньою. Від ступеня розвитку
кореневої системи залежить розвиток надземної частини — листового
апарату, формування ріжків, закладка плодових бруньок. Чим краще
розвинена коренева система, тим на вищий врожай можна очікувати. Осіннє
коріння суниці живе 8—9 місяців (серпень — квітень), і саме воно
відповідає за закладання майбутнього врожаю. Тому, щоб забезпечити
гарантоване закладання плодових бруньок, потрібно з літа подбати про
розвиток доброї кореневої системи.
Бруньки вегетативні і генеративні
Біля основи кожного листа, у їхніх
пазухах, закладаються бруньки. Звичайно в пазухах верхніх листів
формуються генеративні — плодові бруньки, а в пазухах нижніх —
вегетативні, з яких потім розвиваються вуса. Однак на ранніх стадіях
розвитку між генеративними й вегетативними бруньками немає різниці.
Перехід на генеративний шлях розвитку залежить від ряду зовнішніх і
внутрішніх факторів. Внутрішні фактори — це біологічні особливості
сорту, його генотип. Зовнішні — довжина дня, освітленість, температурний
режим, агротехнічні умови вирощування рослин. Це означає, що, впливаючи
на рослини правильно підібраними факторами, можна управляти закладанням
бруньок у потрібному для нас напрямку.
Розмір листків = урожай ягід
Ступінь облистяності в різних
сортів суниці різний. Цей показник залежить як від морфологічних
особливостей сорту, так і від агротехніки вирощування. Тобто чим більша
листкова поверхня рослини, тим більше виробляє листя органічних речовин,
які забезпечують формування врожаю ягід, а отже — тим вища
продуктивність. Тому для одержання високих урожаїв дуже важливо створити
рослинам умови для максимального нарощування листкового апарату Розмір
листя пов'язаний з розміром ягід. Дрібнолисті сорти мають дрібні ягоди,
великолисті — великі.
|